Startpagina | Over deze site | Contact
U bevindt zich hier: Startpagina » Literatuur » Boeken

Nederlands Omar Khayyâm Genootschap

Omar Khayyâm. Geleerde en dichter uit Perzië in de overlevering en de verbeelding. Leiden, Legatum Warnerianum, Universiteitsbibliotheek, 2001. 139 p.
Catalogus bij een tentoonstelling in de Leidse Universiteitsbibliotheek van 15 november tot 30 december 2001, samengesteld door het Nederlands Omar Khayyâm Genootschap.

Ter Inleiding
Het leven van Omar Khayyâm
Omar als geleerde
De dichter
Vroege vertalers
Nederlandse vertalers en hun bronnen
Edward FitzGerald en zijn vrienden
Omar Khayyâm in Iran
Omar in Babyion
Parodieën op de Rubáiyát
De kwatrijnen uitgebeeld. 1: Omar in de internationale kunst
De kwatrijnen uitgebeeld. 2: Omar in de Nederlandse kunst
Omar Khayyam Clubs
Omariana
Literatuurlijst

Het wonderbaarlijke verhaal van de ontdekking van het onooglijke boekje dat FitzGerald in 1859 anoniem en voor eigen rekening uitgaf, en van de opwinding die het teweegbracht in Engeland en Verenigde Staten, en vervolgens in de gehele wereld, neemt een prominente plaats in op deze tentoonstelling. Getoond wordt hoe illustratoren, boekbinders en andere grafische ontwerpers op zijn poëzie hebben gereageerd, internationaal en in Nederland, maar, ook in het hedendaagse Iran. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de vele vormen waaronder Omar Khayyam in de wereld aanwezig is: als uitgangspunt voor parodieën, als illustratie van gebruiksdrukwerk, zoals exlibrissen en kalenders, en als thema voor romans, films en muziek. De enorme belangstelling voor de geleerde Perzische dichters leidde ook tot de oprichting van genootschappen, die al aan het einde van de negentiende eeuw tot bloei kwamen in Engeland en de Verenigde Staten, en pas aan het einde van de twintigste eeuw ook bij ons.