Startpagina | Over deze site
U bevindt zich hier: Startpagina » Genootschap » Bulletins

In het bulletin

In de laatst verschenen nummers onder meer de volgende onderwerpen:

2013, nr. 1

In nummer 1 [992 KB] van 2013 beschrijft Bob Forrest een aantal excentrieke uitgaven met betrekking tot de Rubáiyát. Veelal hebben die te maken met de discussie over het vermeende mystieke karakter van Khayyáms verzen.
In zijn recente boek The portable atheist citeert Christopher Hitchens een groot aantal kwatrijnen uit de vertaling van Richard le Gallienne en plaatst Omar Khayyám zodoende in het kamp der atheïsten. Johan ter Haar vraagt zich af in hoeverre hij daarmee recht doet aan Le Galliennes vertaling.
Verder signaleren we zoals gebruikelijk weer nieuwe vertalingen en andere interessante publicaties.

2012, nr. 2

In zijn boek "Les Ruines: ou Méditation sur les Révolutions des Empires" overdenkt C.F. Volney de ruïnes van de eens zo grote stad Palmyra. Bob Forrest ziet parallelen met FitzGeralds Rubáiyát.
Verder een interview, door Len Green, met Omar Khayyám, in de vorm van kwatrijnen natuurlijk. En ook in dit nummer [1.650 KB] signalement van nieuwe uitgaven.

2012, nr. 1

Een zeer opmerkelijke uitgave van de Rubáiyát werd tussen 1885 en 1899 een aantal keren afgedrukt op een 'cyclostyle', een voorloper van de stencilmachine. De vervaardiger, W.H. Holyoak, riep hiermee de toorn over zich af van de grote uitgever Macmillan. Lees meer in nummer 1 [920 KB] van 2012.

2010, nr. 1

Het jaar 2009 was in een aantal opzichten een jubileumjaar: de 200ste geboortedag van Edward FitzGerald, tegelijk met het feit dat de eerste versie van zijn vertaling 150 jaar geleden verscheen. In dit nummer [821 KB] een overzicht van de festiviteiten en activiteiten die zowel in Nederland als in het buitenland plaats vonden.