Startpagina | Over deze site | Contact
U bevindt zich hier: Startpagina » Actueel

The "Great Omar"

Het verhaal is bekend. De kostbaarste en meest ambitieuze boekband ooitgemaakt was een editie van de Rubáiyát. Het betrof een met talloze juwelen, goud en kostbaar leer bezette band, vervaardigd door Sangorski en Sutcliffe, die na een periode van onderhandelingen verscheept werd met de Titanic.
Een kopie, vervaardigd op basis van de oude werktekeningen, overleefde in WO II de bombardementen op de Londen niet, en een derde versie ligt nu veilig opgeborgen in de British Library in Londen, waar het boek af en toe wordt tentoongesteld.

Over dit majestueuze werk en zijn trieste geschiedenis zijn in de loop der jaren al een aantal publicaties verschenen. Helaas niet allemaal even toegankelijk: niet meer verkrijgbaar ofwel te kostbaar. Onlangs voegde Rick Gekoski, antiquaar, een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van de 'Great Omar' zoals het boek tegenwoordig wordt aangeduid. Lost, stolen or shredded is een reeks opstellen over vermiste werken van kunst en literatuur. In het hoofdstuk "Death by water: the Great Omar" beschrijft hij de ontstaansgeschiedenis van de band, de onderhandelingen tussen koper en verkoper, de wederwaardigheden rond het transport en tenslotte de ondergang en wederopstanding. In plaats van te blijven stilstaan bij de pracht en praal van het werk, vraagt Gekoski zich af, als insider, welke mensen zulke kostbare boeken überhaupt willen kopen en waarom.

GEKOSKI, Rick. Lost, stolen or shredded. Stories of missing works of art and literature. Profile Books, 2013. ISBN: 978-1846684913.

Meer lezen:

ALLEN, Derek. The Book wonderful. In: Bookbinder. Journal of the Society of Bookbinders, vol. 2 (1988)
BRAY, Stanley. The Final Story of the Titanic Omar. Esher, The Penmiel Press, 1990.
BRAY, Stanley. The Final Story of the Titanic Omar. In: The Titanic Commutator, vol. 17 (1994), nr 3.
SHEPHERD, Rob. Lost on the Titanic. London, Shepherd's Sangorski & Sutcliffe and Zaehnsdorf, 2001. ISBN: 0-9541072-0-9.
STONEHOUSE, John. The Story of the Great Omar. London, Piccadilly Fountain Press, 1933.