Startpagina | Over deze site | Contact
U bevindt zich hier: Startpagina » Actueel

Soefi-meesters van de liefde

Onder deze titel organiseert Stichting Rozenkruis een symposion over de lyriek van Rumi, Hafez en Khayyám. Het is het zesde symposion in een reeks over de bronnen van de grote wijsheidsstromingen.
Wat is er zo bijzonder aan de subtiele Perzische lyriek? Is het doordat die de zoektocht van de ziel naar haar geliefde beschrijft, dat het ons als moderne mensen nog steeds raakt? Een innerlijk trekken dat wij herkennen? Het vroegere Perzië waarin muziek, poëzie, een lucide denken en intieme wijsheid zich verspreidde in een werelddeel dat liep van China in het oosten tot het Europese Albanië in het westen, in een periode dat ónze voorouders elkaar met rieken en donderbussen te lijf gingen?

Tijdens dit symposion zullen veel voorbeelden van de soefi-lyriek in woord en muziek klinken: verhalen en muziek over Layla en Majnoen, over Rumi, Shamsoeddin van Tabriz, Mirabai, maar ook Krishna en Jezus; de beelden van de vol heimwee zingende rietfluit uit de eerste regels van Rumi’s Masnavi, de tortelduif, die treurt om haar verloren maatje, de mot die om de kaarsvlam cirkelt, de sneeuw die in de woestijn smelt om als damp terug te keren naar de wolken of de nachtegaal die smacht naar de roos, waarop zij verliefd is.

Naast een aantal voordrachten zal er een kleine tentoonstelling worden georganiseerd over de de mystieke/soefi interpretatie 'Rubáiyát van Omar Khayyám'.

Het symposion vindt plaats op 13 juni 2015, in Conferentiecentrum Renova, Maartensdijkseweg 1, Bilthoven, van 9.30 tot 16.15 uur.
Aanmelden kan via info@stichtingrozenkruis.nl of telefoon: 023-518 61 85 én door overmaking van €40,- op IBAN NL35 ABNA 0592 8688 77 t.n.v. Stichting Rozenkruis, Haarlem, onder vermelding van Symposion juni 2015 of contant bij entree.

Er is een digitale folder in PDF-formaat beschikbaar.