Startpagina | Over deze site | Contact
U bevindt zich hier: Startpagina » Actueel

Jos Biegstraaten

Jos Biegstraaten 1944 - 2018

Op 23 maart 2018 overleed Jos Biegstraaten, oprichter en voorzitter van het Nederlands Omar Khayyám Genootschap

Biegstraaten raakte als middelbare scholier in de ban van Omar Khayyám, zoals hij het zelf zei, door een kort gedichtje van J.H. Leopold:

Ik scheidde; onverstand was allerwegen.
van al mijn parels werd niet één geregen.
De dwazen! honderd dingen, nooit beseft
en nooit bereikt, zijn in mij doodgezwegen.

Het was het begin een levenslange belangstelling voor de oude Perzische dichter. In 1990 richtte hij samen met Dirk Jorritsma, Johan van Schagen en Geert Bremer het Nederlands Omar Khayyám Genootschap op. Onder zijn leiding als voorzitter kreeg het Genootschap gestalte: tweemaal per jaar een bijeenkomst bij een van de leden thuis, met lezingen en voordrachten, als resultaat van de bemoeienis met Omar. Er kwamen tentoonstellingen, gelegenheidsdrukwerkjes en serieuze publicaties, contacten met binnen- en buitenlandse omarianen.
Hoogtepunt was het jaar 2009: 150 jaar na de fameuze eerste versie van FitzGeralds vertaling en 200 jaar na diens geboortejaar. Ondanks zijn ziekte, die zich kort daarvoor had geopenbaard, nam Biegstraaten het voortouw voor een reeks van evenementen: een grootse tentoonstelling in Museum Meermanno, concerten in Amsterdam en Haarlem, publicaties en interviews, en congressen in Leiden en Cambridge. En iets om trots op te zijn: Biegstraaten was lid van de prestigieuze Omar Khayyam Club in London.